Австралия отделя половин милиард долара за опазване на Големия бариерен риф

Австралия обеща да отдели близо половин милиард долара за възстановяване и опазване на Големия бариерен риф.

Природното чудо привлича милиони туристи. По-рано този месец учени алармираха, че рифът е претърпял "катастрофално измиране" на корали по време на продължителната гореща вълна през 2016 г.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул съобщи, че повече от 500 милиона австралийски долара (400 милиона американски долара) ще отидат за подобряване качеството на водата, справяне с хищниците и разширяване на мерките за възстановяване на средата.

Търнбул подчерта, че това е най-голямата единична инвестиция за опазване на рифа, която също така ще защити 64 000 работни места, които зависят от Големия бариерен риф.

"Искаме да гарантираме бъдещето на рифа за благото на всички австралийци, особено на тези, за които прехраната зависи от рифа", добави той.

Премиерът каза още, че парите ще бъдат използвани за намаляване на влиянието на климатичните промени, но не разкри подробности.

Рифът е важен национален актив, който носи на австралийската икономика по 6,4 милиарда австралийски долара на година.

По-рано Канбера се ангажира да отдели повече от 2 милиарда австралийски долара за защита на мястото през следващото десетилетие, но правителството е критикувано, че подкрепя голям проект на индийската компания Adani за добив на въглища в близост до рифа.

Природозащитници приветстваха финансирането като "важна стъпка", но предупредиха, че най-голямата заплаха за рифа е глобалното затопляне и че не е направено достатъчно за борба с климатичните промени чрез преминаване към чиста енергия.

Около 30 процента от кораловите рифове са загинали по време на продължителната гореща вълна в периода от март до ноември 2016 г., първата от безпрецедентните две поредни години на избелване на коралите по 2300-километровия риф край североизточния бряг на Австралия, който е част от световното природно наследство.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 06:21 часа. 0 93

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 12:24 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето