Битката за бюджета на ЕС: Кой какво получава и колко дава (графика)

Брюксел се готви за една от най-големите си битки – тази за парите в следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз, пише "Политико".

 

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер ще представи предложението за многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. на 2 май и иска крайният план да бъде одобрен преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

 

Ветераните в сложния процес казват, че сроковете, поставени от еврокомисията, са крайно амбициозни. Преговорите за бюджета са винаги дълги и трудни, а сега нещата вероятно ще са още по-сложни, защото излизането на Великобритания от ЕС оставя годишна дупка от приблизително 12-13 милиарда евро.

Сегашният седемгодишен бюджет възлиза на около 1 триолион евро и ако еврокомисията успее да защити плановете си, следващият ще бъде поне толкова голям въпреки излизането на Великобритания. Държави, регионални правителства и лобистки групи на континента ще се опитват да окажат влияние върху бюджетния процес, надявайки се да получат възможно най-голямото парче от тортата.

 

Европейският парламент също ще бъде силно засегнат, тъй като трябва да даде съгласието си за бюджета, за да бъде приет. А той е окончателно одобрен едва след като държавите - членки на ЕС, го подпишат с единодушие в Европейския съвет.

С изключение на Испания най-големите икономики в ЕС са допринесли в бюджета повече, отколкото са получили обратно. Тези, които са платили повече, отколкото са получили през 2016 г., са Италия, Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Холандия, Австрия, Финландия, Дания и Швеция.

 

Кохезионната политика на ЕС е силно фокусирана върху по-слабо развитите региони, където брутният вътрешен продукт на глава от населението е под 75% от средното за ЕС. Картата по-долу показва как регионите са били категоризирани при последния кръг на финансиране, когато статутът им е било основан на данни от 2007-2009 г.

В червено - <strong>по-слабо развити региони </strong>(БВП на глава от населението под 75% от средното за ЕС)<br /><br />В светло синьо -<strong> региони в преход</strong> (БВП на глава от населението между 75 и 90% от средното за ЕС)<br /><br />В тъмно синьо - <strong>по-силно развити региони </strong>(БВП на глава от населението равен или над 90% от средното за ЕС)

В червено - по-слабо развити региони (БВП на глава от населението под 75% от средното за ЕС)

 

В светло синьо - региони в преход (БВП на глава от населението между 75 и 90% от средното за ЕС)

 

В тъмно синьо - по-силно развити региони (БВП на глава от населението равен или над 90% от средното за ЕС)

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 06:47 часа. 0 135

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 04:37 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето