Водачът на протеста в Армения стана кандидат-премиер и поиска подкрепа от президента

Водачът на вълната от протести, предизвикали изненадващ вакуум във властта в Армения, Никол Пашинян вече е кандидат за премиер на Армения, номиниран от фракцията на коалиция "Елк" ("Изход") в парламента, съобщи "Интерфакс".

 

Пашинян, лидер на партия "Граждански договор", която е част от "Елк", на практика има подкрепата на всички партии в парламента без управляващата Републиканска партия на Армения (РПА). Последната няма да издига собствен кандидат, който да поеме поста. Към часа на публикуването на този материал нямаше и други номинирани.

 

Арменският парламент планира във вторник да избере заместник на Серж Саргсян, койтоподаде оставка миналата седмица след бурни протести срещу избирането му за министър-председател. Лидерът на опозицията Никол Пашинян, който оглави протестите, се надява да бъде следващият премиер.

 

Пашинян съобщи вчера, че се е срещнал с новия президент на страната Армен Саркисян и се надява да получи подкрепата му да стана премиер, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

 

Без подкрепа от управляващите

 

Пред десетки хиляди привърженици, събрали се в отговор на призива му на Площада на републиката в центъра на столицата Ереван, Пашинян обеща "победа на Кадифената революция" и заяви, че е готов да стане премиер. "На 1 май нашата победа ще бъде официално утвърдена", обеща Пашинян, цитиран от "Франс прес".

 

Бившият премиер Карен Карапетян, който беше назначен за изпълняващ длъжността до избирането на нов министър-председател, е от РПА на Серж Саргсян. Партията разполага с мнозинство в парламента. Неин говорител каза в събота, че тя няма да издига свой кандидат за премиер, но депутатите ѝ ще гласуват заедно.

 

Пред поддръжниците си снощи Пашинян каза, че има подкрепата на три други парламентарно представени партии.

 

Русия следи внимателно кризата в Армения, където има голяма военна база. Пашинян заяви, че Москва няма от какво да се страхува, ако той стане премиер. "В близко бъдеще отношенията ни ще се развият и задълбочат, което ще е в национален и правителствен интерес на Армения", добави опозиционният лидер.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:55 часа. 0 123

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 05:24 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето