Готова е първата тръба на газопровода "Турски поток"

От "Газпром" завършиха строителството на морската част на първата тръба на "Турски поток", се казва в съобщение на компанията, цитирано от РИА Новости.

Става дума за дълбоко полагане в черноморското крайбрежие на Турция. Сега е в ход изграждането на приемателен терминал край село Кийкей. 
"С приключването на строежа на участъци от брегови възли, работата по първа линия ще бъде напълно завършена", информираха от компанията, цитирани от РИА Новости.

Изграждането на дълбоководния участък от първия низ беше извършено от кораба "Pioneering Spirit" на компанията Allseas. Той ще постави и дълбоководната част на втората тръба на "Турския поток" през третото тримесечие на 2018 г.

Компанията отбеляза високата степен на строителство. Общо 1161 километра от газовия тръбопровод в морето е построен по две линии, което е 62% от общата му дължина

Проектът "Турски поток" предполага строителство през Черно море на газопровод, който се състои от две тръби, всяка с мощност по 15,75 млрд. куб. м. Първата е предназначена за доставка на газ на турските потребители. Втората - в страните на Юнжа и Юго-източна Европа.

Според плана изграждането трябва да приключи през декември 2019 г. "Газпром" ще притежава цялата морска част на газопровода. Компанията също ще финансира изцяло изграждането на двете посоки. Местният Botas ще изгради инфраструктурата за транспортиране на газ на територията на Турция.

"Газпром" разглежда възможностите за продължаване на "Турския поток" през България и Сърбия или чрез Гърция и Италия.

"Турският поток несъмнено ще играе важна роля за укрепването на енергийната сигурност на Турция и Европа", се казва в съобщението на Алексей Милер, председател на Управителния комитет на "Газпром".

Източник: news.bg

30.04.2018 в 10:26 часа. 0 102

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 02:29 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето