Два от най-големите телекоми в САЩ се обединяват със сделка за 26 млрд. долара

ретата и четвъртата по големина телекомуникационни компании в Съединените щати се обединяват, след като гигантът "Т-Мобайл" (T-Mobile) се съгласи да купи конкурента си "Спринт" за 26 млрд. долара, съобщи Би Би Си.

 

Шефът на "Т-Мобайл" (до момента третия най-голям телеком в страната) Джон Леджър каза в "Туитър", че новата компания ще задели 40 млрд. долара, за да изгради мрежа от новото, пето поколение (5G) в следващите 3 години - 50% повече от досегашните разходи. По думите му това ще доведе до "мобилната мрежа с най-голям капацитет в американската история".

 

"Говоря за 30 (пъти) мощността на "Т-Мобайл" в момента", каза още той.

 

Сделката следва месеци преговори между "Дойче телеком", която контролира "Т-Мобайл", и японската "СофтБанк", която държи контролния пакет в "Спринт". Новата конфигурация ще промени дяловете им в компания, която ще запази името "Т-Мобайл", но в която германският гигант ще държи 42%, а "СофтБанк" - 27 на сто.

 

Нов етап в надпреварата

 

Според анализатори тази ход ще направи "Т-Мобайл" достатъчно конкурентна, за да предизвика съответно най-големия и следващия по размер телеком в Съединените щати - "Веризон" (Verizon) и Ей Ти енд Ти (AT&T), всеки с по около 100 млн. абонати. Сделката идва на фона на трудности за "Спринт" в усилията да осъвремени мрежата си.

 

Разговори за потенциално сливане са в ход от 2014 г. насам. Имаше подобен опит и по време на администрацията на президента Барак Обама, но тя го блокира заради притеснения, свързани с конкуренцията.

 

Екипът на наследника му в Белия дом, Доналд Тръмп, е давал сигнали, че ефикасното изгражданена 5G мрежата е приоритет за САЩ заради надпреварата с Китай. От друга страна, правосъдното министерство се стреми да блокира други големи сделки като опита на AT&T да придобие "Тайм Уорнър" (Time Warner) за 85 млрд. долара или опита на азиатска компания да осъществи най-голямото придобиване в историята на технологичния сектор.

 

"Т-Мобайл" настоява, че сделката ще понижи потребителските цени и ще създаде десетки хиляди работни места из Америка, докато се изгражда новата мрежа.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:56 часа. 0 124

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 11:56 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето