Денонощните аптеки в България са 32, сочи статистика на здравното министерство

ВБългария има много малко денонощни аптеки, а в някои общини жителите дори няма откъде да си купят лекарства. Този извод направи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.

 

Той обясни, че в страната има общо 3996 аптеки. По думите му има "остър проблем с денонощните аптеки". Изчисленията на министерството показват, че те са едва 0.8% от всички подобни фармацевтични обекти. Изчисленията показват, че в България има около 32 денонощни аптеки.

 

Ананиев каза още, че най-сериозен е проблемът в по-големи градове като Разград, Смолян и Видин. Той допълни, че аптеки няма в 16 малки общини с общо население от около 50 хил. души.

 

"Интересен факт е, че страната ни е на челните места в Европа по брой на аптеките на глава от населението, но и на последните по достъп до тях", добави здравният министър.

 

Според Ананиев в малките населени места може да се открият общински аптеки, които да се финансират от общината, като в България вече имало 39 подобни аптеки. Министерството работело и по създаването на мобилен аптечен пазар, но за подобно нещо се изисквала промяна в нормативната уредба.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:57 часа. 0 114

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 04:33 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето