Домашните оранжерии за канабис са хит в Югозападна България

Отглеждането на марихуана в домашни наркооранжерии е новата тенденция в производството на канабис в Югозападна България.

Най-често наркотикът се произвежда за родния пазар и за южната ни съседка Гърция. Най-много дрога се разпространява към курортите в страната.

В рамките на изминалата 2017 година властите в област Благоевград са открили и конфискували над 200 килограма сух канабис и близо 14 тона растения.

В класацията по отглеждането на марихуана първенец продължава да бъде районът на Петрич и Сандански.

Темата коментира пред БНР старши комисар Николай Хаджиев. Той посочи данни, според които от началото на 2018 година до края на месец март в МВР са регистрирани около 90 случая, а задържаните са около 110 лица. 6 от задържаните били непълнолетни. "Говорим само за първите 3 месеца на 2018 година", подчерта Хаджиев. По думитему драстично се увеличават и случаите на шофьори, които управляват автомобил след употреба на наркотици.

Практиката доскоро беше канабисът да се отглежда навън, предимно в държавни горски територии, така че производителите да не носят отговорност, ако властите намерят плантация с канабис. След действията на МВР за откриването и преустановяването на отглеждането на трева, производителите на дрогата налагат нова тенденция - те отглеждат марихуаната в домашни условия, в специално пригодени за това наркооранжерии.

"Правят се такива оранжерии в къщи, в наети апартаменти под наем, където се оборудват със специално осветление, правят се специални инсталации с таймери за капково напояване. В нередки случаи се използват лица с чисто съдебно минало", обяснява полицаят.

 

По думите му обаче в повечето случаи извършителите не получават осъдителни присъди. Това ставало, защото в 99% от случаите лицата се признават за виновни и сключват споразумения, след което наказанията им падат под минимума.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 10:19 часа. 0 97

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 04:31 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето