Еврокомисар заплаши САЩ с "тройна реакция", ако въведат мита за ЕС

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако Вашингтон въведе мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

В момента приоритетът ни е диалогът на високо равнище, каза Малмстрьом в интервю за неделното издание на германския в. "Франкфуртер алгемайне".

 

Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без каквито и да било условия от идеята за въвеждане на мита, Европа ще бъде принудена да вземе мерки, добави еврокомисарят.

 

Европейската комисия уточни по-рано какво има предвид под "тройна реакция" - сезиране на Световната търговска организация (СТО), мерки в подкрепа на европейските производители и налагане на мита за американски стоки, включително изделия на американския стоманодобив, портокалов сок, дънки, уиски и мотоциклети "Харлей-Дейвидсън" (Harley-Davidson).

 

Вчера говорителят на германското правителство Щефен Зайберт съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла по телефона с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей. Трите страни са подчертали готовността на ЕС да защитава търговските си интереси, ако САЩ въведат мита за европейски стоки.

 

Те (Меркел, Макрон и Мей) са били единодушни, че САЩ не бива да използват търговско-икономически мерки срещу ЕС, а съюзът в противен случай трябва да бъде готов решително да защитава интересите си според международния търговски ред, се посочва в изявлението.

 

В края на март постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че и редица други страни засега ще бъдат изключени от митата, обявени от президента Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий.

 

Тръмп даде срок до 1 май на ЕС и шест други стани да преговарят за постоянно освобождаване от вносните мита - 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 06:49 часа. 0 123

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 02:03 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето