Еврокомисията иска санкции срещу двойния стандарт при продуктите в ЕС

Европейската комисия е разработила нов икономически пакет по въпросите на потребителите, според който се създава нов механизъм срещу двойните стандарти на продуктите. Това заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете по време на пресконференция в София на тема "Потребителското право и политиката за защита на потребителите".

 

Тя представи накратко този нов механизъм. Той ще дава възможност да се подават колективни искове от потребители, когато има нанесени вреди, когато голям брой потребители са засегнати от нелоялни търговски практики от страна на търговци или производители. Въвеждаме по-точни определения на забранените двойни стандарти на хранителните продукти, и не само на тях, а и на всякакви други продукти, които са с една марка, но с различен състав в различните държава, налагаме и санкции, които ще бъдат в сила при трансгранични нарушения, обясни Йоурова.

 

По думите й пакетът е изключително амбициозен и трябва да бъде приет от държавите членки и от Европейския парламент, за да започне да се прилага. Йоурова посочи, че предложението цели да се забранят двойните стандарти и още на 2 май започват различни събития, които имат за цел да осигурят подкрепата на потребителите.

 

Българският министър на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че политиката за защита на интересите на потребителите е приоритет на българското европредседателство. Той подчерта значението на баланса между бизнеса и потребителите и посочи, че с новите законодателни предложения се постига този баланс.

В отговор на въпрос Вера Йоурова обясни, че еврокомисията вече е публикувала правното становище за двойните стандарти със заключение, че това е нелоялна търговска практика.

 

Държавите членки ще определят сами ресорните органи, които ше провеждат тези мерки, уточни еврокомисарят като допълни, че проверките могат да започнат вендага. "Провели сме такива тестове и в България, и в други страни. Тестването бе извършено чрез различни методи. Така се стигна до призива за единна методика, с която сме готови. Ще я предоставим на държавите членки, така че те веднага да могат да пристъпят към откриване на такива продукти", допълни Йоурова. По думите й може да има причини за тези двойни стандарти, но производителят трябва да посочи обективни такива и ако това не се случи, отговорният орган ще образува производство.

 

Като положителен знак еврокомисарят отбеляза, че има три марки през тази година, които са подобрили рецептата си, а определени търговски вериги прилагат контрол при зареждане на определени стоки в складовете си.

 

На въпрос какви ще са санкциите и от какво ще зависят Йоурова отговори, че наказателните мерки няма да са толкова силни, колкото са в някои държави членки.

 

Преценихме, че тярбва да предложим това, защото анализирахме нивото на санкции на лелоялни търговски практики и некоректно поведение на търовците и производителите. Движим се в посока на съвместни действия на няколко държави членки, допълни еврокомисарят. Тя обясни, че в случаи на нарушения, които засягат няколко страни санкциите трябва да се трябва да хармонизират, защото в противен случай търговецът ще подбира държавата, която ще санкционира нарушението, ако там наказанията са по-леки.

 

Според нея новите мерки трябва да спрат принципа, че е евтино да се лъже.

 

Попитана дали споделя мнението на българския обмудсман Мая Манолова за ОЛАФ за храните - за справяне с двойния стандарт, еврокомисарят Вера Йоурова каза "на същото мнение съм, че възможно най-скоро време трябва да се реши този проблем".

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:53 часа. 0 109

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 13:22 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето