За първи път полицаите и военните в Тунис гласуваха на избори

За първи път в историята на Тунис полицаи и военни имаха възможност вчера да гласуват - на първите общински избори след революцията през 2011 г., предаде "Франс прес".

 

"Това е исторически ден! За първи път упражняваме гражданското си право. Най-сетне ни смятат за граждани като другите", каза за АФП полицай, пожелал да остане неназован.

 

По време на диктатурата властите забраняваха на полицията и военните да гласуват, тъй като смятаха, че те трябва стоят изцяло настрана от политиката. След революцията през 2011 г. се появиха профсъюзи на полицейските служители (дотогава забранени), които настояваха да получат право на глас.

 

Новият изборен закон разрешава на силите за сигурност и въоръжените сили да участват само в общинските избори. Полицаите и военните обаче нямат право да участват в предизборни кампании, нито в обществени митинги.

 

Около 36 055 военни и служители по сигурността фигурират в избирателните списък. Общият брой на въоръжените сили и силите за сигурност в Тунис не може да се разкрива и остава поверителен.

 

Около 40 хил. служители на реда и военнослужещи имаха право да гласуват вчера - седмица преди общественото гласуване за избор на общински съвети на 6 май, отбелязва "Асошиейтед прес".

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:55 часа. 0 91

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 03:34 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето