Изчезва гората в пловдивското село Добралък

"Съблякоха гората!"

С тези думи местните жители на родопското село Добралък, област Пловдив, обясняват дългогодишната безцеремонна и незаконна сеч в района, съобщи БНР.

Жителите са категорични - природозащитниците в Добралък ги няма. Хората сигнализират и пророкуват, че в близко бъдеще гората ще изчезне и местните ще имат още по-сериозни проблеми с водата, защото "водата е там, където е гората".

"40 години секат тази гора и не залесяват нищо, тя изчезва", казват хората.

Кметът на селото Владимир Димов също признава, че през лятото недостигът водата в района е осезаем. Селото е намира в община Куклен. През зимата жителите на селото са едва 80, а през лятото хората в селото наброяват около 200 души.

В архивите на Бачковския манастир селото се споменава още през 1082 година, но заселници имало отдавна.

През землището на селото минава римски път. Местната църква "Св. Богородица" датира от 1848 година. Въпреки това църквата наскоро била ограбена. "Дойдоха уж да я ремонтират и я обраха", разказват жителите. От храма изчезнали голям полилей и стари икони, а старата каменна настилка била подменена с теракотено покритие, което се хлъзга - "все едно, че влизаш в баня", заявяват още хората пред общественото радио.

Жителите се надяват, че някой ще чуе призива им и ще предприеме действия за предотвратяването на незаконната сеч. Те търсят и подкрепа за създаването на музейна сбирка с етнографски предмети от бита на селото, запазени от неговите добри времена.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 13:02 часа. 0 105

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 12:49 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето