Макрон не знае дали САЩ ще останат в ядрената сделка с Иран

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че не знае дали държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще остане в ядрената сделка с Иран, която се възприема от мнозина на Запад като най-добрия начин за превенция Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие, информира "Ройтерс".

"Не знам какво ще реши президентът на САЩ на 12 май", каза Макрон пред журналисти в Сидни след среща с австралийския премиер Малкълм Търнбул.

Макрон е призовал Тръмп по време на срещата им във Вашингтон през миналата седмица САЩ да останат в споразумението, но Белият дом не е напълно убеден, че трябва да продължи да го изпълнява.

Във вторник говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че сделката е сключена под фалшиви претенции, тъй като ядрената програма на Ислямската република е била по-напреднала в сравнение с индикациите тогава.

Френският лидер подчерта, че с Тръмп са лансирали идеята за по-обширно споразумение с Иран, което е посрещнато "много положително".

"Просто искам да кажа, че каквото и решение да бъде взето, ние ще трябва да подготвим по-обширни преговори и по-широко споразумение, защото мисля, че никой не иска война в региона, никой не иска ескалация на напрежението в региона", допълни той.

Макрон осъди безредиците в Париж на Деня на труда. Полицията арестува повече от 200 души, след като анархисти откраднаха организирания от синдикатите протест срещу икономическите реформи на президента.

Източник: news.bg

02.05.2018 в 09:55 часа. 0 109

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 02:05 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето