Метеоролозите от БАН продължават протеста

Продължават протестните действия на метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Учените недоволстват от несправедливото разпределение на парите от бюджетната субсидия.

Протестът идва и в момент на недостиг на специалисти в някои от местните клонове на метеорологическия институт. Пред БНР директорът на клона на НИМХ във Варна Иван Иванов заяви, че към момента във филиала във морската ни столица работят 5 синоптика. Те трябва да обслужват с прогнози цяла Източна България и корабоплаването в западната част на Черно море.

"В момента не достигат двама синоптици, а от тези петимата - двама се пенсионират. На денонощни дежурства сме, но тъй като не достигат хората, се налага в денонощието да имаме кратки прекъсвания между дневната и нощната смяна, в които няма дежурен синоптик", обясни той.

Припомняме, протестът на метеоролозите от БАН започна на 25 април, сряда. Тогава на сайта на института се появи съобщение, според което несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 10:19 часа. 0 102

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 13:40 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето