Най-много българи умират от белодробни заболявания

Белодробните заболявания са на първо място по водещи до смърт заболявания у нас, съобщи пулмологът д-р София Ангелова пред БНР.

"От 10 причини водещи в света за смърт 4 са белодробни болести", обясни тя и допълни, че първата е Хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ. "Втората са острите инфекции на долните дихателни пътища, третата е ракът на белия дроб и четвъртата е туберкулозата", заяви д-р Ангелова.

При децата статистиката също е притеснителна. Всеки едно от три деца, страдащи от заболяване всяка година, има белодробна болест. Най-често става дума за астма и инфекции на долните дихателни пътища.

"Но родителите пушат вкъщи, пушат под аспиратора. Моля, нека да разберат, че аспираторът не чисти въздуха вкъщи", отсече д-р Ангелова.

Кампания за безплатни белодробни прегледи започва от 10 май в столицата.Прегледите ще се състоят два пъти месечно до края на годината с предварително записване. Изключение ще правят само месеците юли и август. Кампанията цели да се прегледат хора, които са с повишен риск от белодробни заболявания, но нямат поставена диагноза.

 

Прегледите ще се провеждат в парка на Втора градска болница. Необходимо ще бъде желаещите да бъдат прегледани да предварително да се запишат, допълни д-р Ангелова.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 06:14 часа. 0 99

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 05:43 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето