На места е невъзможно електронното попълване на рецепти, казват лекари

Лекарите вече са задължени да попълват електронно рецептите за лекарства по Здравна каса и да ги разпечатват за пациентите. Оказва се обаче, че на места това е невъзможно, показва репортаж на Би Ти Ви.

 

Д-р Павлина Калчева е личният лекар на четири села още от 1988 г. Основният ѝ кабинет е в здравната служба в село Михалич, където работи и живее. Има близо 1000 пациенти и обикаля селата с училищен автобус или с автомобил на познат. Всеки път носи документи, спешна аптечка, глюкомер, апарат за кръвно, касов апарат и кардиограф, но не може да носи и компютър, и принтер. Затова д-р Калчева продължава да пише рецепти на ръка и вече има проблеми в местни аптеки.

 

От Здравната каса обясняват, че промяната е заложена от лекарския съюз с поет ангажимент да се изпълнява от всички. Те допълват, че изписването на лекарствата така или иначе е съпроводено с амбулаторен лист, който отдавна се попълва електронно и се разпечатва за подпис от пациента.

 

От Фармацевтичния съюз пък твърдят, че промяната противоречи на наредбата за предписване и отпускане на лекарства, в която електронното попълване и разпечатване на рецепта е възможност, а не задължение. Това създава ситуация, в която ако в аптеката някой дойде с рецепта на ръка, аптеката не би следвало да я върне. Също така е спорно дали има санкции за аптеката ако отпусне лекарствата по нея, твърдят фармацевтите.

 

Общото мнение е, че електронизацията така или иначе трябва да се случи. Въпросът е как и дали ще помогне на лекари като д-р Калчева в работата, защото желаещи да заемат местата им няма.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 10:00 часа. 0 267

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 03:44 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето