Нинова иска правилата за качество на храните в ЕС да обхванат и други стоки

Председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди двойното качество при храните с евродепутатите Момчил Неков, Олга Сехналова - Чешка република и Биляна Борзан - Хърватия, Тримата са докладчици по темата в Европейския парламент в трите ресорни комисии - вътрешен пазар, земеделие и обществено здраве.

"Още преди година поставихме въпроса с различното качество на храните. Тогава бяхме обвинени за антиевропейци, защото искаме равни права. Радвам се, че днес цяла Европа прегърна тази идея и се работи за нейната реализация", коментира Нинова. Според нея новите правила трябва да обхващат не само качеството на храните, но и всички стоки. "Считаме, че това е дискриминационен проблем и няма как в единния европейски пазар да има продукти в еднаква опаковка, на една и съща марка, но с различни съставки", обясни Нинова.

Според Неков, аргументът на мултинационалните компании, че се съобразяват с местните предпочитания на потребителите, поражда въпроса- как те установяват това, например- при детските храни. Социалистите настояват тази година всички анализи да са приключили така, че през 2019 г. да бъде сложен край на различното качество на храните.

Двойният стандарт при храните в ЕС до септември 2017 бе политическа тема, след това стана експертна. Тази тема не е само национална и не се решава в България, а на европейско ниво, коментира Неков и пред БНТ. 

"През последната седмица постигнах консенсус със западните ми колеги относно становището как да изглежда това, което ще изготви Европейският парламент, което после ще бъде предадено на Европейската комисия", обясни Неков.

Предложението на комисар Вера Йоурова трябва да бъде по-амбициозно, двойният стандарт при храните е задача, отговорност и лична кауза, допълни Неков.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 10:18 часа. 0 91

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 05:17 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето