Румънският премиер отказа да подаде оставка заради "тайната" договорка с Израел

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава оставка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

"Категорично не. Не виждам никакви причини да подавам оставка, защото ме подкрепя управляващата коалиция - защото, по моя преценка, за тези три месеца имах добри резултати", каза Дънчила в интервю за телевизионния канал "Румъния ти ви". "Румънският президент няма правомощия да уволнява премиера", допълни тя.

 

"Не сме казвали, че ще местим румънското посолство в Ерусалим още утре. Създадохме основа за консултации с всички институции", заяви тя. Дънчила определи действията на министерството на външните работи и румънското правителство по въпроса като правилни.

 

"Вероятно на президента не му харесва Виорика Дънчила, но служебни отношения между правителство и президент трябва да има и смятам, че президентът трябва да помисли и да преразгледа подхода си", каза премиерът. "Ако той не направи това, ще отида по-дале", допълни тя.

 

По-рано румънският президент Клаус Йоханис заяви, че сваля доверието си от премиера Виорика Дънчила и поиска оставката й. Главната причина за искането са приетият от правителството секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, както и двудневната визита на министър-председателя в Израел на 25-26 април. Йоханис определи меморандума като "голяма грешка" и обвини премиера в отказ от лоялно сътрудничество.

 

В хода на конфликта около преместването на румънското посолство в Ерусалим представителите на управляващата коалиция подкрепят премиера с мотива, че да сваля доверието от министър-председателя може единствено парламентът. Представителите на опозицията обаче съобщиха, че се готвят да поставят въпроса за доверието към правителството в парламента. Те казват, че външната политика на Румъния определя президентът, а като се е намесила в тази сфера, без да се съгласува с държавния глава, премиерът е създала конституционен конфликт.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:52 часа. 0 91

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 01:59 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето