САЩ подкокоросвали Саудитска Арабия да се сбие с Иран

Вождът на Иран се нахвърли на САЩ ден след като новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео посети Рияд, обвинявайки Вашингтон в опит да предизвика криза в региона чрез провокиране на съюзника си Саудитска Арабия да се конфронтира с Техеран, съобщава "Ройтерс".

В изявления, излъчени по държавната телевизия, аятолах Али Хаменеи повтори дългогодишните призиви към САЩ да "напуснат" Близкия изток, който той нарече дом на Иран, и заяви, че всяка сила, опитваща се да предизвика Иран, ще бъде победена.

"Един от начините за конфронтация с Иран е да се провокира неопитните управници в региона", изтъкна той, очевидно имайки предвид 32-годишния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

"Американците се опитват да провокират Саудитска Арабия срещу Техеран... Целта им да създадат по-голяма регионална криза... да накарат мюсюлмани да се бият с мюсюлмани", допълни аятолахът.

"Ако тези правителства придобият повече мъдрост, те няма да се конфронтират с Иран. Ако се конфронтират с Иран, те ще бъдат победени", предупреди Хаменеи.

Думите на Хаменеи бяха излъчени ден след като Помпео се срещна със саудитския крал Салман по време на обиколката си в Близкия изток.

Помпео заяви вчера, че САЩ са дълбоко загрижени от "дестабилизиращите и зловредните действия" на Иран в Близкия изток.

Отговаряйки на тези коментари, Хаменеи заяви, че Иран няма намерение да ограничава влиянието си в Близкия изток.

"Американците са тези, които трябва да напуснат... Близкият изток, западната част на Азия и Персийския залив са нашия дом", настоя Али Хаменеи.

Техеран и Рияд отдавна водят "прокси" война, конкурирайки се за превъзходство в региона от Ирак до Сирия и Ливан до Йемен. Американският президент Доналд Тръмп твърдо подкрепи Саудитска Арабия в опитите си да се противопостави на влиянието на Иран.

Източник: news.bg

30.04.2018 в 11:44 часа. 0 105

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 03:48 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето