Сеул отхвърля идеята за изтегляне на американските войски от Южна Корея

Южна Корея обяви, че въпросът за разположените в страната американски войници не е свързан с всеки бъдещ договор с КНДР. Сеул е категоричен, че американските сили трябва да останат и при сключване на споразумение с Пхенян, информира "Ройтерс".

"Разположените в Южна Корея американски военнослужещи е въпрос, който се отнася до съюза между Република Корея и САЩ. Няма нищо общо с подписването на мирни договори", каза говорител на президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Синият дом отговори на журналистически въпроси относно статия на съветник на държавния глава и университетски преподавател от тази седмица.

Съветникът е подчертал, че ще бъде трудно да се оправдае присъствието на САЩ в Южна Корея, ако бъде подписан мирен договор между Република Корея и КНДР за прекратяване на Корейската война.

Но Сеул иска американските войници да останат, за да играят ролята на медиатор във военни конфронтации между съседни държави като Китай и Япония, обяви друг представител на южнокорейската администрация, пожелал анонимност.

Президентският съветник е призован да не създава объркване по отношение позицията на президента.

САЩ поддържат 28 500 войници в Южна Корея от Корейската война (1950-1953), която технически все още не е приключила. КНДР отдавна настоява войниците да се изтеглят от региона като от едно от условията, за да се откаже от ядрената и ракетната си програма. Но това не беше споменато в подписаната в петък декларация от Мун Дже-ин и Ким Чен-ун.

Източник: news.bg

02.05.2018 в 09:56 часа. 0 113

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 31 Март 2020г. 04:24 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето