Трансмазнините и подсладените напитки са най-опасни за здравето, да се чете етикетът призова кардиолог

Врамките на пазарна икономика държавата не може да направи много по отношение на цената на продуктите в България и в Западна Европа, каза в интервю за Би Ти Ви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. По думите му по-високите цени на някои хранителни продукти у нас може да е както в желанието на търговец и вносител да постигнат по-голяма печалба на гърба на потребителя, така и в наличието на по-популярни и евтини български аналози, промоции и други различия в пазарите.

 

Част от храните, които се продават в България, са с по-ниско качество и по-високи цени в сравнение с тези в Западна Европа. Двойният стандарт беше доказан от проверката на Министерството на земеделието, което сравни храните у нас с тези в Германия, Чехия, Италия, Австрия.

 

Проверката беше направена сред 53 продукта в 5 големи търговски вериги. При 20% от изследваните храни има разлика в етикетите, а при 42% - цената е по-висока в България.

 

Регулация няма и за това, че 1 от 5 закупени продукта има едни съставки на Запад и други – у нас. Това обаче ще се промени и ЕС ще наложи на търговците при разминавания в етикета да не използват една и съща търговска марка. "Създават се предпоставки потребителят в държава като нашата да бъде заблуден, че купувайки един реномиран продукт, той ще притежава същото качество като в държава по на Запад от нас", коментира Маргаритов.

 

"Не е виновен този, който е изял баницата, а този, който я е дал – храните се различават, защото законите се различават", посочи кардиологът д-р Сотир Марчев пред Би Ти Ви. Той даде пример с трансмазнините, които у нас са разрешени, в Австрия и Дания са ограничени до 2% от всички мазнини, а в САЩ вече даже продажбата на храна с тях е федерално престъпление.

 

"Ходете в магазина с очила за четене и четете. Ако има в един продукт трансмазнини, най-добре не го купувайте. Обикновено на етикета са "частично хидрогенирани мазнини", посочи медикът. По думите му именно тя, заедно с обездвижването и добавената захар (или, още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп) в напитките са основните неща, които ни убиват.

 

Подсладените напитки са по-вредни от захарта в сладкиша, защото захарите веднага се усвояват от организма и в крайна сметка не засищат, а разяждат.

 

Д-р Марчев призова потребителите да осъществяват регулация на търговците с портфейлите си – даже и да се продава нещо вредно, което все още не е спряно от разпоредбите, ако то не се купува, рано или късно ще изчезне от пазара.

Източник: dnevnik.bg

30.04.2018 в 09:59 часа. 0 251

Коментари

Няма налични коментари.

Остави коментар
(Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.)


Вашият коментар през Facebook
Днес 02 Април 2020г. 03:08 часа.

Актуални новини


Крими


ЛайфстайлВремето